loykrathong1

PATTAYA:- Loi Krathong is een festival dat terug naar de tijd van de koningen van Sukhothai in Thailand, ongeveer 700 jaar geleden. Dit  feest van het licht wordt aan het einde van de regentijd gevierd, wanneer het tijd is om de rijst te oogsten. Van origine is Loy Krathong een Hindoeïstische traditie, tijdens het ritueel wordt  de god van het water bedankt voor de gevallen regen.

Het festival begint bij het schemer worden in de avond bij volle maan is (en vaak ook de avonden ervoor en erna). Thai gaan dan naar de oevers van vijvers, kanalen, meren, rivieren en de zee om hun krathong naar het water te brengen. 

De kaars en de wierookstaafjes worden aangestoken en dan wordt de krathong te water gelaten. Men gelooft dat hoe langer de kaars blijft branden des te beter je geluk is in het komende jaar, soms doet men er enkele muntjes in.

De stranden Pattaya en Jomtien worden druk bezocht om vanuit een luie strandstoel de feest mee te maken. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vertellen dat de sfeer een beetje is ingeboet nadat het leger het afsteken van vuurwerk en het oplaten van wensballonnen verboden heeft. 

loykrathong2

Maar het vrijgeven van de Kratongs in de zee bij het lage water is op zich ook een hele gebeurtenis, zeker met duizenden mensen op strand. 

De Kratongs worden langs de Beach Road van Pattaya en Jomtien verkochten en variëren van 200 tot wel 1500 Baht per stuk.

Go To Top